Att tvätta händerna är en viktig förebyggande åtgärd.

Framgång i kampen mot resistenta bakterier

De nya superbakterierna med resistens av typen ESBL ökar explosionsartat på svenska sjukhus. Precis som med sjukhussjukan MRSA är bakterierna starkt motståndskraftiga mot antibiotika. Men bakterierna kan bekämpas framgångsrikt, det visar en storsatsning från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Akademiska sjukhuset har varit värst drabbat i Sverige med nära 260 personer som burit på bakterier med multiresistens av typen ESBL. Men en åtgärdsplan på 37 punkter har lyckats minska antalet nya fall till ett enda efter sommaren.

En del åtgärder har varit krävande, som 27 nya vårdplatser, den tidigare trängseln gynnade smittspridningen. Man har också flyttat avdelningar för att undvika kontakt mellan patientgrupper. 

Enkla åtgärder också effektiva
– Istället för att ha fyra vårdtagare per toalett har vi nu två vårdtagare på varje toalett, säger Anders Lannergård, som är ansvarig för vårdhygien. Personalen uppmanas att tvätta och sprita händerna och byta arbetskläder ofta, och att sluta bära ringar, klockor och långärmat.

Vanlig men svårbehandlad
Bakterierna man kämpar mot finns i tarmarna hos alla människor men kan också kan orsaka urinvägs- och lunginflammationer och blodförgiftning. Som multiresistenta är bakterierna svårbehandlade, och i värsta fall kan de bli motståndskraftiga även mot de sista verksamma medicinerna. Den förvärrade infektionsrisken skulle i sig omöjliggöra många sätt att behandla också cancer och svårare infektioner.

Måste agera nu
Därför är chefsläkaren Torbjörn Söderström på Akademiska sjukhuset lättad över att faran där verkar vara över. Han rekommenderar alla andra sjukhus att agera på liknande sätt.
– Jag tycker att övriga sjukhus inte bör vänta tills de har fått det här problemet, utan ta tag i saken redan nu, säger han.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".