Friterad mat kan vara en av akrylamid-bovarna.

Hög temperatur ger mer akrylamid

Ett stort europeiskt forskningsprojekt har gjort framsteg i att förstå hur farligt ämnet akrylamid är. Slutsatsen är att temperaturen när vi lagar mat är avgörande för hur mycket av det giftiga ämnet som bildas i maten; ju högre temperatur desto mer akrylamid.

Mycket har hänt sen det stora akrylamidlarmet för fem år sedan. Fjorton länder har bidragit med forskning för att få reda på mer om hur akrylamid uppstår i maten och vilka risker som det innebär. Målet har varit att ta fram en sorts verktygslåda så att livsmedelsindustrin kan sänka halterna i sina produkter. Nya tillverkningsprocesser med tillsatser av ett enzym i näckebröd har till exempel visat sig effektivt.

Temperaturen avgör mängden
Temperaturen har alltså visat sig vara den viktigaste faktorn. Lägre ungstemperaturer ger en gyllengul potatis istället för brun och man bör sortera bort alla brända bitar i chips och pommes frites innan man äter.

Osäkert hur vi påverkas
Akrylamid ger cancer vid djurförsök men exakt hur vi människor påverkas av den akrylamid som vi får i oss via maten har man ännu inte lyckats bevisa. Men enligt Kerstin Skog, professor i livsmedelskemi vid Lunds universitet, så vet vi tillräckligt: 
– Det är svårt att svara på hur farligt akrylamid är, det finns fortfarande ingenting som säger att det inte skulle vara farligt. Så länge man inte har kunnat bevisa att det inte är farligt så tycker jag att man ska försöka undvika det i så stor utsträckning som möjligt, säger Kerstin Skog, som samordnade projektet.

Ulrika Hjalmarson, Kropp & själ
ulrika.hjalmarson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".