Betarna från en mammut som dog för 23000 år sedan.

Mammutstrån blir DNA-analyserade

Det är första gången som det har gått att utvinna DNA ur så gamla hårstrån och det öppnar upp nya, spännande möjligheter att ta reda på släktskapet mellan levande och utdöda djurarter.

Tio mammutar har bidragit med päls för att forskarna skulle kunna få fram DNA ur hårstråna. En av mammutarna hade stått på museum i St Petersburg i 200 år, och trots att den förvarats i rumstemperatur så var hårstrå-DNAt bättre bevarat än DNA som tidigare isolerats från mammutben ur permafrosten.

Mammutar från hela världen
Studien har letts av danska och amerikanska forskare, men hårprover från tre av mammutarna kom från svenska Naturhistoriska Riksmuseet. Det är hårstrånas skyddande hölje av keratin som gör att DNAt bevaras så bra. Den äldsta mammuten i studien var 50 000 år gammal.

Spännande jämförelser
Det öppnar möjligheter för att jämföra utdöda djur i museisamlingar med nu levande, för att till exempel se hur de är släkt med varandra. Det säger Kerstin Lidén, som är professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet:

– Det påvisar en potential i ett material som man kanske inte har trott funnits tidigare. Man skulle kunna använda hår eller pälsmaterial eller fjädrar från fåglar som också är keratin, samma protein som finns i hår, för att göra den här typen av analyser, säger hon.

Vendela Asp
vendela.asp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".