Tamiflu riskerar bli verkningslös

Tamiflu är en av få fungerande mediciner mot influensa, men den riskerar att bli verkningslös eftersom medicinen läcker ut i naturen från reningsverken och sprids till fåglar. Fåglarna bär nämligen med sig influensavirus som kan bli motståndskraftiga mot Tamiflu.

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och hans forskarkollegor vid Högskolan i Kalmar och Umeå universitet har kommit fram till att den aktiva substansen i virusmedicinen Tamiflu, som finns i människors avföring, helt opåverkad passerar genom reningsverken.

Fåglar sprider influensan
Avloppsvattnet från ett reningsverk är en trivsam miljö för bland annat sjöfåglar. Det finns en risk att influensavirus som fåglarna bär med sig blir motståndsktraftiga mot Tamiflu när fåglarna äter i det förorenade vattnet.

Det är inte den aggressiva formen av så kallad fågelinfluensa, H5N1, som Björn Olsen och hans kolleger oroar sig för. Men det är ändå allvarligt om andra influensavirus blir resistenta mot Tamiflu, en av få verksamma influensamediciner.

Användningen måste minska
Forskarna menar att användningen av Tamiflu måste minska, inte minst i Japan där medicinen används flitigt. Just eftersom influensa sprids över världen med fåglar kan det bli ett globalt problem.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".