Framtida smärtlindringskälla? (Foto: Scanpix)

Chilipeppar kan ge bättre bedövning

En ny typ av lokalbedövning som inte påverkar musklerna kan vara på gång, genom en upptäckt av amerikanska forskare.

Det här skulle kunna göra både förlossningar och tandläkarbesök lättare för många, säger Peter Zygmunt, docent vid Lunds smärtcentrum. Han han är imponerad av upptäckten.

– Det man visar här är egentligen en mycket intressant princip: att man kan få ett läkemedel att bara gå in i just de nerverna man vill, så att man kan uppnå en väldig selektivitet i sin läkemedelsbehandling, säger han.

Musklerna

Dagens läkemedel mot smärta fungerar så att de hindrar nervceller från att förmedla signaler till hjärnan. Men nackdelen är att de påverkar alla nervceller, alltså inte bara dem som skickar smärtsignaler utan även dem som styr muskler och reflexer.

Det är därför som en ryggbedövning under en förlossning kan försvåra krystandet, och därför som man talar sluddrigt när man har fått bedövning hos tandläkaren.

Chilipeppar

Men nu har forskare vid Harvarduniversitetet hittat ett sätt att få in ett lokalbedövningsmedel bara i smärtnervcellerna, och de använder chilipeppar som en dörröppnare. Eller rättare sagt capsaicin, det ämne i chili som gör att det bränner på tungan när man äter den.

När capsaicin binder till sin receptor, som finns på ytan av just smärtnervceller, öppnas ett litet hål i cellens hölje så att bedövningsmedlet kan ta sig in.

Lokalbedövning

Peter Zygmunt tycker det är för tidigt att säga om en sån här behandlingsmetod skulle kunna vara effektiv mot långvariga smärttillstånd, där det saknas bra behandling idag. Det lär dröja några år innan metoden kan användas, och då tror han att den i första hand kommer användas för lokalbedövning.

– Det mest uppenbara användningsområdet är vid de tillstånd där man lokalt injicerar medlet någonstans eller smörjer på det i form av en salva. Allting blir mycket mer komplicerat om man ska ge det oralt.

Vendela Asp
vendela.asp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".