Forskning om u-landssjukdomar kom av sig

Både den förra och den nuvarande regeringen lovade en halv miljard i extra bistånd om året till bland annat forskning om Hiv, Tbc, malaria och mässling. Men pengarna har snarare gått till annat bistånd. Professor Gunilla Källenius på Världsinfektionsfonden har hittills inte sett till några pengar.

– Jag blir väldigt arg, för vi har under flera år hört talas om de här 500 miljonerna och här står vi idag, med 50 miljoner i en engångssatsning och sen har man gjort sitt, säger professor Gunilla Källenius vid Världsinfektionsfonden.

Inom Gunilla Källenius eget forskningsområde tbc, där har man idag ett hundra år gammalt ineffektivt vaccin och inga nya läkemedel har kommit på 40 år.

Det dör 15 miljoner människor i smittsamma infektionsjukdomar varje år. De flesta i u-världen. Hälften är barn under 5 år. Och eftersom det handlar om fattiga människor satsar inte läkemedelsbolagen pengar på nya mediciner.

På Utrikesdepartementet säger man att av den extra halvmiljraden i bistånd för de här sjukdomarna fram till 2010, gick inga pengar till svensk infektionsforskning förra året. I år har däremot SIDA fått 50 miljoner som ska delas ut till svensk HIV-forskning och ett europeiskt program för läkemedelsprövningar. Något som Joakim Stymne, departementsråd på UD framhåller som en rejäl satsning:

– Visst sjutton är det en kraftfull ökning på forskningen på det här området när vi nu fört över 50 miljoner kronor till Sida, säger Joakim Stymne departementsråd på UD.

Fast nästa år minskas SIDAS forskningsbudget med 40 miljoner, å då säger SIDAS forskningschef Berit Olsson blir det inte några extrapengar till foskning:

– Det betyder att alla satsningar som vi gör, och där smittsamma sjukdomar är en av de viktigare satsningarna, ska rymmas inom en mindre budget, säger Berit Olsson, avdelningschef på SIDA/Sarec.

Och professor Gunilla Källenius på Världsinfektionsfonden är mycket besviken på de små summor Sverige satsar på att ta fram nya läkemedel för världens fattiga

– Det var någonting som lät väldigt bra, och som blev en tumme och sen blev ingenting.

Johan Bergendorff

johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".