Oljeutsläpp kan övervakas bättre i framtiden.

Permanent havsövervakning planeras

Fiskbestånd och oljeföroreningar i havet skulle kunna mätas bättre i framtiden. I stället för att mäta från fartyg någon gång per år kan man få kontinuerliga data genom permanenta nätverk av små ekolod. Ett sådant nätverk planeras i Barents hav utanför Nordnorge.

– Vi satsar på att detta ska vara information av intresse för både oljeindustrin, fiskeindustrin, forskning och övervakning, säger Olav Godö på norska Havsforskningsinstitutet.

Ekolod och andra sensorer kan känna av plankton, fisk, havsströmmar, temperatur, salthalt och miljöföroreningar. De ska kommunicera trådlöst med varandra under vattenytan, och i knutpunkter kan bojer på ytan skicka informationen via satellit till datorer på land. Mätningsresultaten skulle kunna användas för att bestämma hur mycket fisk som får tas upp ur havet eller för att kontrollera att oljeindustrin inte förorenar havsmiljön.

Än så länge finns inga politiska beslut på att sjösätta hela sensornätverket, men en första mätstation ska placeras ut under nästa år för att finjustera tekniken.

Vendela Asp

vendela.asp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".