Glasögon för synfel i gula fläcken

Det går att ta fram glasögon som hjälper personer som fått nedsatt syn på grund av att gula fläcken blivit förstörd. Bakom framgången står forskare från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Kalmar högskola som utvecklat ett helt nytt sätt att mäta synfel.

– Så långt vi har kommit i projektet nu så är problemet inte att tillverka optiken som behövs. Det svåra har egentligen varit att utifrån patienten ta reda på vilka glasöga som skulle hjälpa, säger Peter Unsbo optikforskare vid KTH.

Mäter synfelet snett in i ögat
Att kunna gå till optikern och skaffa sig ett par fungerande glasögon ses nog som en självklarhet för de flesta. Men för de tiotusentals svenskar som lider av kraftigt nedsatt syn i gula fläcken har verkligheten varit en annan. Hittills har nämligen alla de metoder som optiker använder för att ta reda på vilka synfel vi har gått ut på att mäta det just i gula fläcken, alltså den del av näthinnan som förser oss med vårt centrala fokusseende, och som personer med den här synnedsättningen ofta helt saknar. För att kringå det problemet har nu forskarna vid KTH och Kalmar högskola utvecklat en metod att mäta synfelet snett in i ögat så att man för första gången kunnat få fram glasögon som kan förbättra det mer suddiga periferiseende som ibland är det enda som de här patienterna har kvar.

Synförbättringar på 50-100 procent
Men redan nu vet man att den nya mätmetoden inte kommer att fungera för alla - att den bara kan hjälpa dom som helt tappat synen i gula fläcken. Och trots att de nya glasögonmöjligheterna inte ens kommer att kunna ge dom patientera sin forna syn tillbaka, så är resultaten av de tester man gjort ändå lovande - tycker Peter Unsbo och hans kollegor i Kalmar, som hittills testat den nya mätmetoden på ett drygt tiotal försökspersoner.
– Efter korrektion på det här sättet så har man fortfarande dålig syn, men den kan vara märkbart bättre. Vi har ju sett förbättringar på 50-100 %, säger Peter Unsbo optikforskare vid KTH.

Kristoffer Gunnartz
Kristoffer.Gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".