Foto: Malin Lundberg/Scanpix

Nobelmöss kan ge nya läkemedel

Alzheimer och sjukdomar som börjar på fosterstadiet är ett par exempel på sjukdomar som människan kanske kommer att kunna bekämpa bättre i framtiden tack vare forskningen som fick gårdagens Nobelpris i medicin. Det handlar om att genförändra möss och en teknik för att kunna stänga av enstaka gener.

Sådana här så kallade knockout-möss föds idag upp på laboratorier runt om i världen, bland annat på Biomedicinskt centrum i Uppsala där docent Karin Forsberg Nilsson arbetar.

– Tekniken har fullkomligt revolutionerat den medicinska och grundläggande biologiska forskningen, säger hon.

Det luktar svagt av sågspån utanför servicelabbet på Uppsala universitet. Dit in får vi inte gå, men där inne föder Karin Forsberg Nilsson och hennes kolleger upp möss med avstängda gener till ett tiotal foskargrupper.

Avgörande för fosterutveckling
Till exempel är det möss där forskarna har stängt av en gen som styr hur sockermolekyler kopplar till proteiner. Den kopplingen är avgörande för en normal fosterutveckling, och kan ha betydelse för uppkomst av vanliga sjukdomar.

Andra möss har utsatts genförändringar som påverkar uppkomsten av alzheimers sjukdom.

Hur många möss är det då som finns där inne? Ett par hundra säger Karin Forsberg Nilsson, för det går åt många för att ta fram en ny knockout-stam:

– Men med hjälp av embryonla stamceller som också ingår i årets Nobelpris kan man till stor utsträckning minska antalet djur som används i försök, säger hon.

Förutom på Biomedicinskt centrum i Uppsala finns liknande musodlingar även vid Universitetssjukhusen i Umeå, Stockholm, Göteborg och Lund, och de här mössen ger forskarna möjlighet att ta fram framtidens mediciner:

– Mössen med de avstängda generna hjälper forskarna att förstå hur gener fungerar vid hälsa och sjukdom och lägger grunden för att utveckla ny läkemedel.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".