Vem får Nobelpriset i fysik?

Idag vid lunch får vi veta vad Nobelpriset i fysik går till i år. Vetenskapsradions Camilla Widebeck har här några förslag på kandidater...

Trolleri med ljus har gett fysikpris förr. Och ska något kallas  trolleri så är det väl att stoppa ljuset, som danskan Lene Hau gjorde härom året. Hon stoppade det och släppte sedan iväg det igen. Hon kan få ett fysikpris.

Eller naturens eget trolleri avslöjat i kvantmekaniken: visst låter det konstigt att laddade partiklar kan påverkas av magnetfält de befinner sig utanför. Sådant händer och Michael Berry och Yakir Aharonov kan får Nobelpris för vetenskapen bakom det.

Annars kanske priset kommer att handla om de små partiklar som kallas neutriner och som oupphörligen forsar rakt igenom oss, på sin väg från solen Det var bara några år sen som forskare slog fast att neutrinerna har en gnutta massa, och att de kan skifta mellan att vara olika sorters neutriner.

Men allra mest tror jag nog på ett pris till nåt som finns i våra datorer: Tunna magnetiska metallskikt som utnyttjar fenomenet GMR, giant magnetoresistance eller gigantisk magnetoresistans, nåt som gjort datorerna snabbare och gett dem större minneskapacitet på senare år.

Det kan mycket väl ge ett Nobelpris vid lunch idag.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".