1 av 2
Peter Grünberg, nobelpristagare i fysik 2007. Foto: Hans Edinger
2 av 2
Albert Fert, nobelpristagare i fysik 2007. Foto: Fredrik Persson

Nanoteknik ledde till bättre hårddiskar

Dagens små, kompakta hårddiskar, och även många av de mp3- och mediaspelare som används idag, bygger på den teknik som i år belönas med nobelpriset i fysik. Det handlar om nanoteknik och ett fenomen som kallas jättemagnetoresistans. 

Fransmannen Albert Fert vid Université Paris-Sud och tysken Peter Grünberg vid Forschungszentrum Jülich upptäckte 1988 oberoende av varandra en helt ny fysikalisk effekt som kallas för jättemagnetoresistans.

Det handlar om att mycket små svaga magnetiska förändringar skapar stora skillnader i elektriskt motstånd. Detta har sedan kunnat användas med stor framgång för att läsa data från hårddiskar, där just magnetiskt lagrad information måste omvandlas till elektrisk ström.

Kräver mycket tunna lager
Den här effekten upptäckes tack vare att man på 70-talet började framställa mycket tunna lager av olika material. För att den här tekniken ska kunna fungera måste man nämligen bygga lager som bara är några enstaka atomer tjocka - det som kallas för nanoteknik.

Jättemagnetoresistans är en av de första riktigt stora tillämpningarna av just nanoteknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".