1 av 2
2 av 2

Nobelprisbelönad forskning kan ge snabbare datorer

Albert Fert och Peter Grünbergs Nobelprisbelönade forskning i fysik har redan resulterat i snabba läshuvuden för hårddiskar och skyndat på utvecklingen av allt minnesstarkare datorer.
Upptäckten kallas jättemagnetoresistans och en fortsättning på forskningen är nu magnetiska arbetsminnen som skulle kunna göra att din dator startar på ett kick.

Vem har inte trummat med fingrarna när man slår på datorn och det jättelika operativsystem ska laddas in i arbetsminnet? Men jättemagnotoresistansen, som redan revolutionerat dagens hårddiskar, har nu också lett till magnetiska arbetsminnen, så kallade M-RAM, som årets fysikpristagare Peter Grünberg, räknar ska sätta fart på datorerna vid uppstarten framöver: – När du knäpper på datorn kommer du att kunna börja arbeta direkt, du behöver inte vänta på att alla olika program ska dra igång.

Kraschsäkra minnen
De magnetiskt arbetsminnena M-RAM kommer ihåg datorprogrammet direkt och behöver inte någon minut på sig för att lagra upp från hårddisken. Dessutom blir datorer med magnetiska arbetsminnen kraschsäkra och allt är alltså inte längre kört om du glömde spara innan du stängde av datorn, berättar Olle Eriksson på Ångströmlaboratoriet i Uppsala och som forskar kring magnetiska material:
– Istället för att stänga av och vänta så viker jag bara ner locket så går jag hem. Sedan viker jag bara upp locket och börjar. Det är ju inte så vi arbetar idag, men med M-RAM teknologin skulle vi kunna göra det. 

Går redan att köpa M-RAM
Minnena är dyra och har ännu så länge för liten minneskapacitet, men de används redan i svarta lådor för bilar och elmätare, där små arbetsminnen som hela tiden kommer ihåg vad de precis fick för information är avgörande. Den enda tillverkaren hittills, företaget Freescale, tror att Magnetiska arbetsminnen kommer finnas inom 5-10 år även för vanliga datorer. Och den japanska halvledartillverkaren TDK har nu också sagt att det ska börja med M-RAM om ett år.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".