Ny språkformel uppfunnen

Hur länge kan oregelbundna verb klara sig kvar i språket? Det säger sig nu amerikanska forskare ha tagit fram en formel för.

Ett exempel på ett oregelbundet verb är gå med böjningsformerna gick, gått, medan ett exempel på verb med regelbunden böjning är simma med formerna simmade, simmat.

Verbet simma hade tidigare böjningen simma, sam, summit, men de formerna har kommit att bytas ut. Och de ovanligare böjningsformerna sorteras bort efterhand, en utveckling som går fortare ju ovanligare verbet är, enligt de amerikanska forskarna.

Enligt den nya formeln är takten omvänt proportionell mot roten av hur ofta ett oregelbundet verb används. Det låter krångligt för de flesta, men ett exempel är att ett verb som används hundra gånger så sällan som ett annat därmed kommer att få en ny regelbunden böjning tio gånger fortare.

Formeln presenteras i tidskriften Nature och forskningsledaren Erez Lieberman säger i en kommentar:

– Vi mätte någonting som ingen på allvar trodde kunde bli uppmätt, och vi fick ett tydligt och bländande vackert resultat.

När det gäller de svenska verbens framtid så gissar språkprofessorn Östen Dahl för TT att böjningsformen gav av verbet ge ligger illa till, och kan komma att ersättas av formen ”gedde”. Men han reserverar sig med att det här är ett väldigt vanligt verb, så det kan dröja.