Stamceller kan frysas i minst 15 år

Stamceller kan sparas i fryst tillstånd i åtminstone 15 år, något som stärker förhoppningarna att använda den här typen av celler som kroppens egna reservdelar.
En amerikansk studie har visat att stamceller ifrån navelsträngsblod kan lagras i hela femton år utan att kvalitén försämras. Varje barn som föds har med sig ett litet reservdelslager i form av ungefär en deciliter blod som finns i moderkaka och navelsträng och det här blodet är fullt av omogna och formbara stamceller. Stamcellerna därifrån kan användas senare i livet, för att bota blodcancer och andra sjukdomar som har med blodbildningen att göra. Idag finns ett tiotal privata navelsträngsblodbanker runtom i världen men ingen har egentligen vetat hur länge blodet kan lagras innan stamcellernas livskraft börjar ebba ut. En vanlig uppfattning har varit mellan tre och fem år, men nu har alltså amerikanska forskare visat att navelsträngsblod som legat nedfryst i hela femton år var i det närmaste intakt. Stamcellerna från det upptinade blodet hade överlevt och kunde reproducera sig. Också att transplantera in upptinade stamceller i möss, fungerade alldeles utmärkt. Källa: Proceedings of the National Academy of Sciences Intervjuad: Albert Bekassy, överläkare med ansvar för stamcellstransplantation vid universitetssjukhuset i Lund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista