Tutankhamons förbannelse vetenskapligt granskad

Västerlänningar som var med vid öppningen av farao Tutankhamons gravkammare ska enligt legenden ha drabbats av en förbannelse. Flera dödsfall kort efter gravöppningen tyckst bekräfta detta. En australisk forskare har nu granskat händelserna.
Den brittiske arkeologen Howard Carter öppnade 1923 den gravkammare där Tutankhamon dittills vilat i frid. Det är det som sägs ha utlöst förbannelsen, som enligt legenden lyder: Må döden komma på hastiga vingar till den som stör faraons frid. Flera av de närvarande dog under dunkla omständigheter kort efter att graven öppnats: lord Carnarvon, som finansierat utgrävningarna, avled mystiskt efter bara några månader och det sägs att just i dödsögonblicket blev det strömavbrott i hela Kairo. Och samtidigt i England, ylade lordens favorithund till - och föll död till marken. 1929 hade mumiens förbannelse krävt elva liv. Nu har forskaren Mark Nelson vid Monash-universitetet i Australien gått till botten med förbannelsen; han har gjort en systematisk genomgång av alla de 25 västerländska personer som, enligt Carters anteckningar, ska ha varit på plats vid gravöppningen och jämfört med de 19 västerlänningar som man vet befann sig i Egypten, men inte vid graven. Och genom att studera vid vilken ålder, och hur nära inpå gravöppningen de dött har han nu äntligen fått fram svaret på huruvida det finns några belägg för mumiens förbannelse. Och svaret är... nej. Källa: British Medical Journal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".