Nya digitala kartor ska hindra djursmitta

För att bättre bekämpa smittsamma sjukdomsutbrott bland lantbrukets djur kommer Jordbruksverket från årsskiftet att börja använda en ny sorts informationsteknik.

Utbrott av smittsamma djursjukdomar som salmonella och mul-och-klövsjuka orsakar stort lidande hos djuren och är dyra för samhället. För den enskilde bonden kan det vara en ekonomisk katastrof när djur måste nödslaktas och mjölk hällas ut.

För att minska både lidandet hos djuren och kostnaderna är det viktigt att snabbt få grepp om utbrottets omfattning.
Och för det ändamålet har Jordbruksverket, som ansvarar för de här frågorna, utvecklat ett så kallat geografiskt informationssystem, där uppgifter av en massa olika slag samlas in på en digital karta.

Det är bland annat vägkartor, flygfoton, uppgifter om djuren på gårdarna, och veterinärrapporter som kombineras för att man snabbt ska kunna se vilka gårdar som är drabbade, vilka som ligger i riskzonen, och även förbindelser - kontakter - mellan olika gårdar.

– Det kan ju vara att de delar maskinpark med någon annan brukare eller mjölkbilar som kommer och åker och djurtransporter, det säger Åsa Andersson arbetar på Jordbruksverkets strategienhet. Och sådana här kontaktuppgifter kan då läggas in och visualiseras på en karta. Fördelen med det här är dels att man kan sprida samma data till många människor, och är det ett större utbrott så kanske man måste jobba dygnet runt. Då är det ju ett sätt att ha all information på samma ställe, så det inte sitter i huvudet på någon. Det säger Åsa Andersson arbetar på Jordbruksverkets strategienhet.

Vendela Asp
vendela.asp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista