Miljökritik mot ESS-anläggningen

Just nu pågår ett tvådagarsmöte i Köpenhamn och Lund som handlar om att hitta finansiering för att bygga världens mest kraftfulla konstgjorda neutronkälla, ESS Scandinavia, en anläggning för 11 miljarder kronor, som är tänkt att ligga i universitetsstaden Lund.

Men det finns ett lokalt motstånd mot forskningsanläggningen eftersom processen att frigöra neutroner genom att använda en protonaccelerator, förutsätter användning av stora mängder av den giftiga tungmetallen kvicksilver. Det säger miljöpartisten Rolf Englesson som sitter i Lunds kommunfullmäktige. Dessutom bildas radioaktivt avfall.

Anläggningen kommer också att göra åt stora mänder energi, motsvarande förbrukningen hos ett medelstort pappersbruk, och Rolf Englesson vill att ESS-planerna stoppas av försiktighetsskäl.
Allan Larsson som är chefsförhandlare för ESS säger att detta inte är en fråga för politisk debatt, utan att ESS -om bygget blir av- ska prövas enligt gällande miljölagsftning på samma vis som tex bygget av Öresundsbron.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".