Cancermedicin tros kunna hjälpa ryggmärgsskadade kissa själva

Personer med ryggmärgsskador kan i framtiden kanske bli hjälpta av en medicin som idag används mot cancer. Den har visat sig ge blåsfunktionen tillbaka i råttförsök.

– Det har varit väldigt svårt att rå på de autonoma funktionerna, alltså blåsa, tarm och sexualla funktioner, men nu har vi ett ämne som också kan rädda tillbaka blåsfunktion på djuren och det är väldigt roligt, säger Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet.

Svårast få tillbaka

Det är just att kunna få tillbaka funktioner som inte alls eller bara delvis styrs med viljan som är svårast efter en ryggmärgsskada, berättar han.

I djurförsök har man tidigare sett att det går att få tillbaka viss rörelseförmåga efter en ryggmärgskada. Men därifrån till att kunna bota förlamade människor är det ett långt steg. Idag inriktar man sig därför mer på att hitta sätt att minimera skadorna från början. Då är det viktigt att försöka minska ärrvävnaden runt det skadade området, så att nya nervtrådar lättare kan växa ut igen.

Kissa själva

Och det var under sådana försök som doktoranden Mattias professor i neurobiologi, vid Karolinska institutet. upptäckte att ryggmärgskadade råttor inte bara fick tillbaka viss rörelseförmåga i bakbenen utan också förmågan att kunna kissa själva, bara efter någon vecka.

För att stoppa ärrtillväxten hade han sprutat in en cancermedicin, som ju har till uppgift att förhindra att celler växer till. Men medicinen hämmade inte bara tillväxten av de ärrbildande cellerna, utan verkade också gynna tillväxt av nya nervtrådar.

Snart studier på människa

Normalt tar det lång tid att gå från försök på råttor till människor, men i det här fallet, med en befintlig medicin borde det kunna gå fortare, tror Mattias Erschbamer.

– Eftersom det inte finns någon behandling för ryggmärgskadade och man är i en desperat situation, och den här medicinen redan används på människor utan större biverkningar, kan det vara nära, säger han.

Lena Nordlund
 lena.nordlund@sr.se