Humrar hittar hem

Hur langustrar, klolösa humrar, som lever på havsbotten hittar hem har länge fascinerat forskare. Och nu har ett forskarlag från University of North Carolina sett hur de använder jordmagnetismen, inte bara som en kompass utan också för att se exakt var på kartan de befinner sig.
Hur den uråldriga hummertypen languster kan orientera sig i mörkret har forskare funderat på sen 1800-talet och redan då var man inne på jordmagnetism. Men det är först nu forskare får kläm på hur det fungerar, jordmagnetismen visar inte bara riktningen utan också precis var på kartan langustern är - det blir som en inbyggd GPS. Forskare har också försökt hitta en rest av en liknande förmåga hos människor, något som utan att vi vet om det skulle kunna förklara varför vi är så olika bra på att orientera oss. Dit har man dock inte kommit än, berättar Thomas Alerstam, ekologiprofessor från Lunds universitet. Källa: Nature
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista