USA-pengar åter till svensk forskning?

Sverige uppfyller inte USAs krav på etikprövning för forskning på människor. Därför stoppades utbetalningen av amerikanska forskningspengar till två projekt i Göteborg 2005. Men nu har Göteborgs universitet hittat en lösning som man hoppas ska blidka de amerikanska sponsorerna.

– Vi har utarbetat ett förslag som vi bollat med myndigheter på den amerikanska sidan och som vi nu ska praktisera, det är det de vill, säger Göteborgs universitetsrektor Pam Fredman.

Det var den amerikanska etikmyndigheten Office for Human Research Protection som för två år sedan stoppade två svenska projekt från att få del av amerikanska forsknings-finansiären National Institute of Healths miljonanslag.

Det ena projektet skulle undersöka om neurosedynskadade oftare drabbas av autism och det andra fallet handlade om hjärnskador hos HIV-sjuka. Inget av projekten ansågs oetiska, men amerikanerna ville ha årliga uppföljnings-protokoll från Sverige och sådana gör inte de svenska regionala etiknämnderna.

Men nu har Göteborgs universitet tagit fram en ny etik-prövningsnämnd där rektorn tillsammans med etikexperter kan ta fram dokument som förhoppningsvis stämmer med USAs lagar.

Kan bli vägledande

Om några veckor ska saken prövas och om de här här pilotfallen igenom bör systemet införas på alla svenska lärosäten enligt utbildningsdepartementet. Håkan Billig, som är huvudsekreterare för medicinområdet på statliga Vetenskapsrådet, hoppas att de 50 miljoner kronor som årligen går från USA till svenska medicinforskare runt om i landet ska fortsätta flöda framöver.

– Om samarbetsmöjligheterna med NIH för all framtid stängs, så är det mycket stora resurser som försvinner, säger Håkan Billig på Vetenskapsrådet. Men han tror inte att det blir så.

– Jag tror det kommer att gå alldeles ypperligt och genom det initiativ som Göteborgs universitet tagit tillsammans med utbildningsdepartementet så kommer det här ha löst sig ganska snart, säger Håkan Billig.

Johan Bergendorff

johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista