Vikingar var färgglada hippies

Glittrande hippies eller vandrande julgranar - vikingarna klädde sig betydligt mer färggrannt än vad man hittills har trott. Det visar nya arkeologiska undersökningar av textilfragment från Birka.

– Mycket glitter, rött siden, tunna band som fladdrar, berlocker och hängen som glittrar, så beskriver arkeologen Annika Larsson vid Uppsala Universitet en typisk vikingadräkt.

Vikingarna på Birka verkar ha sett ut som riktiga hippies, med färggranna tyger i kitschiga blandningar, siden och kaftan i salig röra och allt prytt med fina band av snirkliga silvertrådar. Annika Larsson har som en av mycket få forskare gått igenom de små fragment av tyger som hittats i gravar på Birka och med hjälp av dem tecknar hon en helt ny bild av det vikingatida modet. Tänk bort den oborstade vilden, menar hon, vikingen på Birka såg ut som en vandrande julgran!

Stramare stil med kristnandet

Men tygfragmenten visar också på ett tydligt skifte i det vikingatida modet. Vid tiden för Birkas undergång och Sigtunas grundande kring år 1000 förändras dräktskicket. Kläderna blir nu stramare och influenserna kommer från Västeuropa, istället för som tidigare, från Ryssland och Orienten.

Ett skifte som förklaras av kristendomen, menar Annika Larsson, och hon säger att textilforskningen borde kunna ge nya svar på frågor om hur Sverige kristnades.

– Vad hände under 1000-talet och hur såg den här tidiga kristnandeperioden ut? Det borde textilerna kunna svara på väldigt bra.

Tobias Svanelid, Vetenskapsradion Historia