Upprörda reaktioner mot Nobelpristagare

En av de allra mest kända Nobelpristagarna, James Watson som upptäckte DNA-spiralen på 1950-talet, möts av kraftig kritik. Det sedan han gjort uttalanden om att afrikaner skulle vara mindre intelligenta än västerlänningar. Uttalandena gjordes inför ett besök i London, och har väckt starka reaktioner där.

Amerikanen James Watson fick Nobelpriset 1962 för sin upptäckt av hur DNA-spiralen är sammansatt. En upptäckt som har haft och har stor betydelse inom många områden.

Trots sin relativt höga ålder -79 år - så är James Watson fortfarande verksam. Han har en ledande position vid ett av världens förnämsta genforskningslaboratorier: Cold Spring Harbour utanför New York.

Kritikstorm
Men häromdagen väckte han mer uppmärksamhet än på länge. Det var då han påstod att svarta människor är mindre intelligenta än vita.

I en intervju med brittiska The Sunday Times sa Watson bland annat att han har ”en dyster bild av Afrikas framtid” eftersom ”all socialpolitik utgår ifrån att deras intelligens är lika som vår, medan tester visar på motsatsen”.

Själv är Watson en vit amerikan, och kritiken kom som ett brev på posten. Flera brittiska medier har rapporterat om det hela. Men framförallt; Watsons planerade besök vid Science Museum här i London stoppades.

Passerat acceptabel gräns
Han skulle han hållit en föreläsning där idag, men den har ställts in.

En talesman för museét säger att doktor Watson har passerat vad som kan anses vara en acceptabel gräns.

Även en av ministrarna i labourregeringen, David Lammy, beklagar uttalandet och säger att den här sortens åsikter enbart ger stöd till BNP, det högerextrema partiet British National Party.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se