Inga vetenskapliga belägg för Watsons uttalande

Även i Sverige bemöts James Watson. Han har inget som helst vetenskapligt stöd för sina uttalanden, säger Lundaprofessorn Peter Gärdenfors, som har forskat om människohjärnans utveckling.

– Jag tycker att han är ute på väldigt djupt vatten när han talar om genetiska skillnader mellan raser, säger Peter Gärdenfors, professor i kognitionsforskning vid Lunds universitet.

Större skillnader inom grupper
Peter Gärdenfors påpekar att det är meningslöst rent vetenskapligt att tala om raser. Det är större skillnader i generna mellan olika afrikaner än mellan svarta och vita.

De IQ-tester som påstått sig visa skillnader mellan raser har blivit hårt kritiserade och när man tagit hänsyn till testpersonernas utbildningsnivå, så fanns inga intelligensskillnader mellan svart och vita.

Hedersdoktor vid Uppsala Universitet
Tidigare i år utsågs James Watson till hedersdoktor vid Uppsala Universitet.

Vice rektor Ulf Pettersson tycker att uttalandet är sorgligt, men det är för sina tidigare insatser och upptäckten av DNA-spiralen som James Watson fått sin hedersbetygelse.

– Jag vet inte vad vi skulle göra, avsätta honom eller ta ifrån honom värdigheten? Jag tycker inte det, han är en gammal man, säger Ulf Pettersson.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".