Kvinnors hjärtan mår bra av hälsosam livsstil

Tre av fyra hjärtinfarkter hos kvinnor skulle kunna undvikas med en mer hälsosam livsstil, med rätt kost och motion. Det visar en ny mycket stor svensk studie.

25.000 kvinnor från Uppsala och Västmanlands län har följts i tio år, och sambandet mellan livsstil och hälsa är mycket starkt.

Flera faktorer minskar risken för hjärtinfarkt.
Det första är att äta mycket grönsaker, fullkorn, fisk och bönor. Två frukter och fyra portioner grönsaker varje dag. Och en portion grönsaker räknar forskarna med kan vara till exempel 1 dl ärter. Det andra man kan göra är att dricka ett halvt glas vin om dagen. Klarar man att följa de här båda sakerna minskar risken för hjärtinfarkt med 57 procent.

Men det finns ytterligare saker att göra, motion till exempel. Promenad eller cykling 40 minuter om dagen, och så träna mer ordentligt en timme i veckan. Den som dessutom låter bli att röka och håller fettet på magen nere minskar risken för hjärtinfarkt med över nittio procent.

Det här är den första svenska studien av det här slaget, och ännu en gång bekräftas hur mycket man själv kan göra för att behålla hälsan, säger forskaren Agneta Åkesson på Karolinska Institutet, som gjort studien.

– Jag tror att det är viktigt att det finns information om hur mycket man kan göra själv för att minska risken för att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.

Studien är publicerad i Archives of Internal Medicine.