Isarna smälter mer än modellerna säger

Klimatforskarnas modeller har problem. Igår rapporterade vi att koldioxidhalten i atmosfären har ökat snabbare än klimatforskarnas datormodeller förutsett. Och modellerna har fler problem: just nu smälter de stora isarna på norra halvklotet fortare än forskarna väntat.

Både havsisen vid Arktis och inlandsisen på Grönland smälter nu snabbare än forskarnas klimatmodeller kunnat förutse. Det kan vara nåt som inte stämmer i modellerna, så det är dags att se över dem,  menar bland andra Jens Hesselbjerg, klimatforskare vid Danmarks Meteorologiska Institut.
– Vi bör titta på om vi har processerna som de ska vara. Det är möjligt att vi har tagit fel på vissa områden här.’
Jens Hesselbjerg är en av de klimatforskare som bidrar till Fn:s klimatpanels arbete.

Får medhåll

Och han får medhåll av kanadensiske glaciologen Shawn Marshall. När Grönlandsisen nu smälter 3 gånger snabbare än väntat är det dags att fundera på vad som saknas i modellerna, säger han:
– Vi måste gå tilbaka till modellerna och se vilka processer som saknas. En del processer finns kanske i modellerna, men är viktigare än vi trodde.
En del processer finns kanske i modellerna men underskattas. Vi hade till exempel inte förstått att Grönlandsisen var så känslig för ett varmare hav, säger Shawn Marshall och han menar att omarbetade modeller kommer att ge nya besked om hur mycket havsytan stiger framöver.

Glöm siffran från i våras då IPCC, FNs klimatpanel, angav att havsytan höjs med 2-6 dm fram till år 2100. Den skattningen är redan inaktuell - det anses bli mer, säger Shawn Marshall:
– Havsytan kommer att stiga snabbare än IPCC angett. Även IPCC:s skattning från rapporten i våras anses nu vara inaktuell.

Många forskare tror nu att det snarare handlar om en meter högre havsyta år tjugoetthundra enligt Shawn Marshall, glaciolog från kanadensiska University of Calgary.