Bogserbåt i rymden

Den svenska månfarkosten SMART 1 har vidareutvecklats till en farkost som ska hjälpa trötta satelliter att hamna i rätt riktning. Den kan närmast beskrivas som en bogserbåt i rymden, säger Anna Rathsman på Rymdbolaget.

– Den är gjord så pass fiffigt att den kan hjälpa till att bogsera de flesta typer av satelliter som befinner sig i den här banan runt rymden, säger hon.

Runt ekvatorn ligger tv- och telekommunikationssatelliter som ett pärlband, tätt packade. Och det som bestämmer livslängden på en satellit där är hur länge den har bränsle kvar till att korrigera sin position och till sist att den ska kunna skjuta ut sig och lägga sig i något som kallas kyrkogårdsbana, där den inte utgör någon fara för dom andra satelliterna.

Drivkraften från solpaneler
Med lite mer bränsle så skulle man kunna förlänga livet på en satellit och tjäna enormt mycket pengar på det. Och det är där som den lilla bogserbåten i rymden, SMART-OLEV, kommer in. Den har inga vanliga raketmotorer utan en sorts elektrisk motor som utvecklades till månfarkosten SMART 1 och som visserligen går långsamt, men får det mesta av drivkraften från solpaneler.

Och om en SMART-OLEV dockar fast på en satellit och ger bogserhjälp kan livslängden ökas med tolv år. Rymdbolaget har redan fått en beställning på en som beräknas vara i tjänst runt 2011. Och de som har många satelliter i bana kring ekvatorn ser redan en möjlighet att ha en liten rymdbogserbåt som extra säkerhet, säger Anna Rathsman:
– De köper den här på spekulation, och skickar upp den, och när satelliten får problem kan den barta sätta sig på den. Sedan kan den komma ner och hjälpa nästa satellit.