1 av 4
2 av 4
Otäcka på nära håll. Isbjörnar tvingas dröja kvar i människors närhet och resultatet blir ledsamt.
3 av 4
Barnen i Vankarem riskerar att möta isbjörnar på gatan.
4 av 4
Stora mängder valrosskadaver läggs ut för att locka iväg isbjörnarna.

Smälta isar tvingar isbjörnar in i människoby

De snabbt smältande isarna på norra halvklotet ställer till det för världens isbjörnar. I nordostligaste Ryssland, inte långt från Berings sund, där samsas just nu den lilla byn Vankarems 146 invånare med 200 utsvultna isbjörnar, vilket lett till en tonårsflickas död.  

Isarna på norra halvklotet smälter fortare än klimatforskarna trott och nu kommer också ett tydligt exempel på hur också människor drabbas.

– Problemet är att nu när det har blivit varmare klimat, så fryser inte havsisen till som den brukar göra, utan nu fryser den tre eller fyra veckor senare, säger Tom Arnbom, biolog på Värdsnaturfonden.
– Men fortfarande är den biologiska klockan igång hos isbjörnarna så de kommer förbi den här byn ut på halvön och fastnar där och väntar på isen. Och det är ingen bra kombination med 200 björnar och 150 människor, det blir fel, säger Tom Arnbom.

Svenska världsnaturfonden skickar nu en expedition till Vankarem för att se hur man kan få bort isbjörnarna från byn och Tom Arnbom är en av dem som ska resa.

Fastnar när isen dröjer

Isbjörnarna föder sina ungar på land. Men varje höst i årtusenden har de utsvultna vandrat mot havsisen för att jaga säl. Men när nu isen fryser allt senare har de alltså istället tvingas leta matrester i byn Vankarem.

Hittills har svenska Världsnaturfonden bekostat en jägarpatrull som varje morgon skrämmer bort isbjörnarna så att folk ska våga gå till skolan och affären. På stranden har byborna dessutom samlat ihop jättehögar av valrosskadaver som isbjörnsmat.

Men det löser inte problemet på sikt. Och biologen Tom Arnbom ska nu undersöka vad man kan göra mer. Kanske kan en lösning vara att sätta radiosändare på isbjörnarna för att kartlägga deras levnadsvanor bättre och sedan påverka dem att ta en annan väg.

Isbjörnarna snart borta

På sikt tror Tom Arnbom att det varmare klimatet ändå tar kål på de ryska isbjörnarna, och att det bara kommer finnas kvar isbjörnar på östra Grönland och i norra Kanada, där isläget är bättre. Det är ett scenario som också stöds av en ny amerikansk forskarrapport.

– Så vad som händer nu är att pga klimatet så har isbjörnarna börjat minska i vissa områden och man räknar med att år 2050 så kan isbjörnen vara borta på Svalbard och i östra Ryssland, om isarna fortsätter att försvinna som de gör nu. För det går mycket fortare än alla klimatmodeller har förutsett, enligt Tom Arnbom, biolog på Världsnaturfonden.

Tom Arnbom och hans kolleger åker till isbjörnsbyn Vankarem i slutet av november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".