Kinas månsatellit en maktdemonstration

Kina har lyckats med att placera sin första månsatellit i rymden. Med det vill landet, och särskilt presidenten, visa att Kina håller på att bli en stormakt att räkna med.

Vissa firar med champagne, men Kinas president Hu Jintao skickar gärna upp en rymdraket när han lyckas politiskt.

Under förra veckans viktiga partikongress stärkte Hu Jintao sin makt ytterligare över det kinesiska kommunistpartiet, och i går kväll gick den kinesiska Chang’e raketen iväg från sin bas i Sichuan.

Första gången presidenten gjorde en allvarlig makt-demonstration följdes det också av en raketuppskjutning. Den gången skickades den första kinesen ut i en bana kring jorden. Den här uppskjutningen är början på ett månprogram,  där målet är att landa ett litet obemannat fordon på månen 2012, innan en bemannad månfärd kan genomföras.

Nationell stolthet

Den egna rymdtekniken är en källa till nationell stolthet i Kina, som oftare förknippas med billiga kläder och småprylar än spetsteknik. I januari i år hickade USA till när Kina utan förvarning skickade upp en missil och sprängde sönder en gammal kinesisk vädersatellit. Den amerikanske försvarsministern Robert Gates sade senare att den kinesiska satellitsprängningen hade uppenbarat luckor i det amerikanska försvaret.

Vissa tror att Kinas ökade aktivitet i rymden kan dra igång en rymdkapplöpning i Asien. Japan skickade upp en månsatellit förra månaden, och även Indien har ett rymdprojekt på gång.

Hanna Sahlberg, Peking