Neanderthalmänniskan kan ha varit rödhårig

Nu ökar kunskapen om hur Neanderthalmänniskan kan ha sett ut. En del av dem kan ha varit rödhåriga, och haft ljus hy, visar ny genetisk forskning.

Neanderthalmänniskan levde för mellan 30.000 och 230.000 år sedan i Europa och Centralasien. Den beskrivs ibland som något av en kusin till oss nutida, eftersom den inte är vår förfader i ordets rätta bemärkelse. Istället levde den delvis parallellt med Homo Sapiens, och dog sedan ut av okänd anledning.

Nu får vi ännu en ledtråd till hur de kan ha sett ut. Rött hår och ljus hy hos en del av dem är fullt möjligt, konstaterar forskare som gjort genetiska analyser av neanderthalben, som hittats i Spanien och Italien. Fynden publiceras idag i tidskriften Science.

Neanderthalarna bar på en genvariant som kan ha styrt pigmenteringen i hår och hud på liknande sätt som hos anatomiskt moderna människor.

Nu duggar rapporterna om neanderthalarnas genetik tätt. I förra veckan rapporterade vi att de kan ha haft ett språk, eftersom de också bar på den hittills enda kända språkgenen.

En tysk forskargrupp håller just nu på med en fullständig genetisk kartläggning av neanderthalmänniskan, och den beräknas bli klar till nästa höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".