Veckomagasin 2007-10-26

Bybor i Ryssland bor granne med 200 utsvultna isbjörnar – nu försöker Världsnaturfonden hjälpa dem. EU samordnar biobanker till forskningens fromma. Vägglössen är på stark frammarsch i New York, och även i Sverige blir de vanligare.

Granne med 200 isbjörnar

I nordöstra Ryssland inte långt från Berings sund, i den lilla byn Vankarem, samsas just nu 146 innevånare med 200 utsvultna isbjörnar. Förra året dödades en tonårig flicka och svenska världsnaturfonden skickar nu dit en expedition för att se hur man kan få bort isbjörnarna från byn.

Tom Arnbom, biolog på Värdsnaturfonden, är en av dem som ska till isbjörnsbyn.
– Problemet är, berättar han, att när det nu blivit varmare klimat så fryser havsisen till tre eller fyra veckor senare än den förut gjorde. Men isbjörnarna söker sig ändå till havet när deras biologiska klocka säger att de göra det – och då kommer de förbi byn och fastnar på halvön där de väntar på isen.

EU samordnar biobanker

Forskningen får allt större nytta av de biobanker där vävnadsprover, blodprover och DNA från både friska och sjuka sparas. Nu sammankopplas tusentals biobanker inom EU så att forskare lättare kan arbeta med ett stort material och på så sätt komma fram till säkrare slutsatser.

Vägglöss på frammarsch i New York

I New York har problemen med vägglöss ökat explosionsartat. Vi träffar Marina Berio, som upptäckte vägglöss i sin lägenhet i våras, och talar med Timothy Wong som arbetar på en saneringsfirma i staden. Vägglusforskaren Dr Philip Tierno vill att gifter som förbjudits ska
komma tillbaka på marknaden. Idag har vi inget som biter på vägglössen tillräckligt effektivt, säger han.

Vägglössen ökar även i Sverige

Även i Sverige har problemen med vägglöss ökat – men inte lika mycket som i New York. Saneringsfirman Anticimex gjorde 770 saneringar förra året, vilket är dubbelt så många som 2002. Jan Jungerstam på Anticimex räknar med att vägglössen kommer att fortsätta öka. Vi tar dem med hem i bagaget från resor – men det gåt att sanera bagaget efter en resa genom att stoppa det i frysen, i täta påsar. Med väska och allt...

Vem vet?

Rätt svar förra veckan: Strömstad. Vinnare: Anders Wåhlin i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".