Vetandets värld 2003-01-14

Jakten på kannibaler

Kannibalism, är det en kolonial myt eller missförstådd naturreligion? Har rituell kannibalism någonsin existerat och i så fall var, när, hur och varför?
Det har varit en stridsfråga bland antropologer, etnografer och arkeologer sedan 1960-talet. Etnografiska museet i Stockholm avfärdar till exempel myten om kannibalism i sin senaste utställning, där 50-talets stora radiostjärna Sten Bergman och hans berättelser om kannibaler på Nya Guinea kritiseras. - Det har funnits lika mycket kannibaler på Nya Guinea som tomtar i Sverige, säger Kristian Lagercrantz som är ansvarig för utställningen. Rituell kannibalism är något man tillskriver andra människor för att framhålla den egna gruppens förträfflighet. Precis som häxeri. - Löjligt! genmäler reseledaren Magnus Andersson, vars fotografier från Nya Guinea ingår i utställningen. Kannibalism existerar än idag i vissa isolerade områden på Nya Guinea. Så sent som i oktober talade jag med människor där som berättade att de varit med och ätit människokött, i en rit för att förgöra onda andar. Samtidigt grunnar arkeologer i Sverige och Finland över vad som verkar vara lämningar av kannibalism i Norden. Fynd från en stenålderskultplats på Åland visar att samlarna och jägarna där åt av sina döda släktingars kroppar, sannolikt som en del av sin animistiska religion. Ett liknande trossystem som det finns hos många jägar- och samlarfolk på till exempel Nya Guinea. Böcker som nämns i programmet: "The Man-Eating Myth", William Arens "Prehistoric Cannibalism", Tim White Medverkande: Kristian Lagerkrantz, Etnografiska Muséet Magnus Andersson, Äventyrsresor Jan Storå, Arkeologiska Forskningslaboratoriet, Stockholms Universitet Redaktör: Gustaf Görfelt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".