Några vattendroppar föder blixt och dunder

Nu vet vi varför det blixtrar - vad som händer i det lilla ögonblick då den första gnistan i molnet sparkar igång allt till en stor blixt.
Sedan tidigare vet man vad som händer innan det blixtrar, och hur själva blixten beter sig. Men inte vad som sker när blixten startar. Det är ett fåtal vattendroppar i det stora, laddade molnet som koncentrerar och förstärker laddningen. I det turbulenta molnet hamnar plus- och minusladdade droppar intill varandra. Och när de ställer sig på rad och skickar all sin plusladdning till droppen längst ut i ena änden av ledet och allt minus till droppen längst ut på andra sidan så blir det en enorm krafturladdning som föder blixten. Det är efter månader av datorsimuleringar som Mose Akyuz vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala har kunnat nå fram till de här resultaten, som presenteras i hans doktorsavhandling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".