1 av 2
Poliovaccinering i Nigeria
2 av 2

Motgång i kampen mot polio

Världshälsoorganisationen WHO väntade ett år med att berätta om 69 barn i Nigeria som smittats av polio från vaccin. Nu spekuleras i tidskriften Science om WHO medvetet dröjt för att inte riskera att vaccinationskampanjen avbryts.

Just i Nigeria spreds för några år sen rykten om att poliovaccinet kunde orsaka sterilitet och aids. Vaccinationerna stoppades under nästan ett år och följden blev en polioepidemi i norra Nigeria som också spred sig till andra länder i Afrika.
Och det gör det förståeligt att WHO nu dröjt med att informera om de vaccinrelaterade poliofallen, säger Erling Norrby, professor i virologi.
– Jag tolkar det som att man har velat göra noggranna analyser av virusen som man hittar hos de här patienterna och först när man samlat den kunskapen så kan man gå ut och säga att det här beror på vaccinet.

Vaccinationskampanjen startade 1988
Att poliovaccinet kan orsaka polio beror på att det innehåller levande, försvagat virus. Och om polioskyddet i befolkningen är för dåligt så kan vaccinviruset spridas, förändras och få tillbaka förmågan att orsaka sjukdomen. Men det poliovaccin som används i Sverige innehåller avdödat virus som inte kan orsaka sjukdom.
Nigeria är ett av bara fyra länder i världen där polioviruset fortfarande sprids. Sen WHO startade sin vaccinationskampanj 1988 har antalet poliofall minskat från över 300 000 till knappt 1000 per år.

Stopp i Nigeria?
Farhågorna nu är att de nya poliofallen ska försvåra vaccinationsarbetet i Nigeria ännu en gång. Men efter problemen för några år sen så har WHO arbetat mycket för att förankra vaccinationsprogrammet hos lokala makthavare. Och virologiprofessor Erling Norrby tror inte att det arbetet varit förgäves:
– Den bild man får är att man har byggt upp ett förtroende och jag hoppas verkligen att det inte raseras av den här episoden med vaccinassocierade poliofall. Jag tror inte det ska behöva göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".