1 av 2
2 av 2

Kor hjälper gäddor

Tillgången på gädda har minskat kraftigt de senaste decennierna på många håll i Östersjön. Och nu planerar länsstyrelsen i Stockholm att ta hjälp av kor i Stockholms skärgård för att öka mängden gädda och för att förbättra gäddfisket.

PLASK! Det är fiskeribiologen Henrik C Andersson som fångar en enkilos gädda på sitt kastspö i en vik strax norr om Nynäshamn. Han är en erfaren sportfiskare och han behövde göra drygt tjugo kast innan gäddan högg på draget, och jag undrar:
– Hade det varit lättare att fånga en gädda om du hade fått hjälp av en ko?
– Ja om kor gick här runt viken så hade det nappat på andra tredje kastet. Nu tog det 25 kast minst.
– Vad kan kon hjälpa dig med?
– Den ska gå runt strandkanterna och beta av den otroligt täta bladvassbeståndet och skapa alternativa lekmiljöer för gäddorna, enligt Henrik C Andersson, som är fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Stockholm.

Samarbete med lantbrukare i Stockholm
Gäddan som leker på riktigt grunda vatten missgynnas av de enorma bälten bladvass som har tagit över lekbottnarna i såväl Stockholms skärgård som i många andra svenska vatten och länsstyrelsen i Stockholm planerar inför nästa år ett samarbete med ett tiotal lantbrukare, för att de ska låta sina kor beta strandängarna.

Mindre planktonätande fiskar
Förutom att gäddfiskarna blir glada så skulle mer gädda även kunna innebära klarare vatten i skärgården. För de alger som gör vattnet grumligt, de äts av zooplankton, zooplankton som i sin tur äts av fiskar som tex mört, braxen och sarv. Högst upp i näringspyramiden finns gäddan. Och mer gäddor som äter mört och sarv skulle därigenom gynna zooplankton som då kan sätta i sej mer av skärgårdens algsoppa.
– Mer rovfisk kan förändra siktdjupet till det bättre genom att man får färre planktonätande fiskar, enligt Henrik C Andersson, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".