1 av 2
Haitis flagga. Haiti är världens mest aids-drabbade land utanför Afrika. (Foto Gunilla Kinn, Scanpix.)
2 av 2

Hiv-virusets väg från Afrika till USA kartlagd

Nu klarnar bilden av när och hur aidsviruset spreds från Afrika. Viruset tog sig via Haiti till USA, och det kan ha cirkulerat i USA i tolv år innan de första aidsfallen där upptäcktes. De slutsatserna drar ett internationellt forskarlag som analyserat virusets arvsmassa från gamla blodprov.

Aidsepidemin i världen startade officiellt i Los Angeles 1981 när flera unga homosexuella män drabbades av en ovanlig sorts lunginflammation.
Och samma år hittades patienter i Europa.
Då hade sjukdomen redan härjat i Afrika i omkring 50 år.

Många av de allra första aidspatienterna i USA var immigranter från Haiti - och det är deras blodprover som forskarna nu har grävt fram ur frysarna.
Arvsmassan hos virusen från blodproverna jämfördes med virus från 117 patienter i andra länder. Och det visade sig att Haitivirusen var de äldsta utanför Afrika.

Forskarna beräknar att viruset kom till Haiti omkring 1966 - kanske med någon av de många haitier som arbetade i det nyligen självständiga Kongo på 1960-talet. Och till USA kom det sedan omkring 1969 - alltså tolv år innan den nya sjukdomen upptäcktes.

Sen 1981 har 25 miljoner människor dött i aids och 40 miljoner människor världen över lever idag med hiv/aids.

Det finns ännu ingen bot, och förra veckan avbröts en stor vaccinstudie i Sydafrika sen det konstaterats att vaccinet inte fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".