1 av 2
2 av 2
Sopbil på Fortums fjärrvärmeverk i Högdalen. (Foto Pontus Lundahl, Scanpix)

Hetta knäcker dioxin

Det handlar om att bryta ner dioxin, dioxin som är ett av de allra mest potenta miljögifterna. En metod att få bort giftigt dioxin ur askan som bildas vid sopförbränning, har tagits fram av forskare vid Umeå universitet.

Idag läggs den miljöfarliga så kallade flygaskan på deponi..men hettas askan upp till över 500 grader så bryts giftet ner. Det berättar Lisa Lundin, som snart doktorerar på den nya metoden.

Det handlar om 180 000 ton giftig flygaska som samlas upp i filter innan röken går upp i skorsten på sopförbränningsanläggningar runt om i landet. Den här askan läggs idag på hög och täcks eller skeppas till Norge och dumpas i nedlagda gruvor för långtidsförvaring. Askan innehåller bland annat dioxin, som är cancerframkallande och påverkar fortplantningsförmågan. Och om dioxinet läcker ut i naturen så är det ett mycket stabilt gift som skulle göra östersjöfisken ännu mer dioxinhaltig än idag.

Men om askan alltså hettas upp tillräckligt mycket så bryts dioxinet och en del andra gifter ned och blir ofarliga. Och för att inte slösa energi vid den här upphettningen vill Lisa Lundin utnyttja värmen som redan bildas vid sopförbränning. Till exempel genom att flygaskan förs i ett rör genom brännugnens lågor. Kemisterna vid Umeå universitet har dessutom kommit på ett sätt att tvätta bort tungmetallerna i flygaskan med hjälp av surt processvatten, så att den blir helt ofarlig. Tvättmetoden ska nu prövas på en förbränningsanläggning i Sundsvall och Lisa Lundin hoppas att hennes uppvärmingsmetod för att få bort dioxinet kan testas i full skala till våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".