Så klarar superbakterien strålning

Deinococcus Radiodurans heter den bakterie som är den levande varelse som klarar högst nivåer av radioaktiv strålning. Forskare börjar nu förstå hur den går till väga.
I tidskriften Science redogör forskare vid Weizmanninstitutet i Israel för hur den strålningståliga Deinococcus radiodurans klarar att reparera sitt DNA efter att ha utsatts för radioaktivitet. Bakterien kan stå emot tusen gånger högre doser av radioaktiv strålning än någon annan känd livsform på jorden, och tretusen gånger mer än oss människor. Bakteriens unika förmåga beror på det sätt den packar sitt DNA. Istället för att DNA:t ligger slarvigt och trassligt inne i cellkärnan ligger deinococus-DNA:t i en mycket tät ring som gör att skadat material blir lättare att laga. Det här egenheten är inget man enkelt kan härma i mänskliga celler, för att till exempel göra oss mer motståndskraftiga mot radioaktivitet, men det kan i alla fall förklara hur DNA skyddas i våra spermier - där har man nämligen sett en liknande ringstruktur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".