vetandets värld 2002-01-10

Halkar Sverige efter?

Direktsänd debatt om de krympande anslagen till medicinsk forskning under senare år. Vilka konsekvenser får detta för sjukvården och Sveriges bioteknologiska industri?
Den medicinska forskningen i Sverige får allt mindre pengar visar en utredning av Vetenskapsrådet, landets tyngsta forskningsfinansiär. Under 90-talet har anslagen minskat med 16 procent till medicinarna samtidigt som de flesta andra forskningsområden fått mer pengar. Dessutom har andra västländer kraftigt ökat sina anslag till just medicisk forskning. Usa till exempel satsar tre gånger mer pengar per invånare på medicinsk forskning än Sverige och fördubblar nu dessutom sin hälsoforskningsbudget. Och Harriet Wallberg-Henriksson huvudsekreterare för medicin på Vetenskapsrådet varnar för att Sverige nu håller på att halka efter konkurenterna. Hugo Lagercrantz, professor vid Karolinska institutet och verksam vid Astrid Lindgrens barnssjukhus, är också mycket oroad och pekar på att det inte lönar sig längre karriärmässigt för läkare att forska. Hör vad Utbildnings- och forskningsminister Thomas Östros svarar om framtida satsningar på medicinsk forskning. Dessutom medverkar Ellen Hyttsten, direktör på Landstingsförbundet. Hur mycket landstingen är beredda att satsa framöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".