1 av 3
Kraniet av Turkana-pojken som snart kommer att visas upp på museum i USA.
2 av 3
3 av 3

Unika fossil på turné upprör

Efter att världens mest berömda skelett, Lucy, nyligen skickades iväg på världsturné, så är det nu dags för det näst mest välkända, den s.k. Turkana-pojken. Det här är något som upprör många forskare, som befarar att de värdefulla fossilen ska skadas eller stjälas.

Nu är det alltså den 1.6 miljoner år gamla, så kallade Turkana-pojken, som ska lämna det bankvalv i Kenya där han normalt förvaras, för att visas upp i Chicago. Paleontologen Lars Werdelin vid Naturhistoriska Riksmuseet är en av kritikerna:

– Det har ju varit väldigt mycket uppmärksamhet och väldigt mycket kritik från forskarvärlden mot de här besluten, säger Lars Werdelin. Forskare anser att risken att föremålen skadas är stor och det finns också många säkerhetsaspekter med det här. De kommer också att vara otillgängliga för forskning under en ganska lång tid, säger Werdelin, som påpekar att det finns mycket intressant kvar att studera kring fossilen.

Förmänniskan Lucy levde för drygt 3 miljoner år sen i dagens Etiopien och det är där hennes skelett har förvarats. Hittills har hon aldrig ställts ut. Men i augusti i år fraktades det unika fossilet till Naturvetenskapliga museet i Houston i Texas, som nu har runt 2000 besökare varje helg.

Men forskare oroar sig för säkerheten. Att skelettet ska bli stulet, gå sönder i frakten eller på annat sätt bli förstört. Och farhågorna om att fler unika fossil skulle följa i Lucys spår verkar nu besannas, säger Lars Werdelin, nu när det klart att även den så kallade Turkana-pojken, världens äldsta fynd av förmänniskan Homo Erectus, ska ut på en turné till bland annat Chicago.

För länderna Etiopien och Kenya som beslutat att skicka de här ovärderliga skeletten utomlands handlar det om en möjlighet att få positiv uppmärksamhet och även ekonomiska intäkter.

De argumenten har Lars Werdelin förståelse för. Men till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm skulle inte vare sig Lucy eller Turkana-pojken få komma - inte om Lars Werdelin fick råda i alla fall:

– Eftersom jag är moståndare till det här och eftersom anser att riskerna är större än de möjliga intäkterna så skulle jag avråda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".