Lucys skelett visas upp på Houston Museum of Natural Science i Texas.

"Kan övertyga skeptiker om evolutionen"

Den amerikanske paleoantropologen Don Johanson, som hittade Lucys skelett för 33 år sen, var positiv när Etiopiens kulturdepartement frågade vad han tyckte om idén att skicka skelettet på turné. Däremot tyckte han inte att turnén borde vara så lång som de sex år som man beslöt om.

Fossilet av Lucys omkring 3 miljoner år gamla skelett drar nu storpublik på ett museum i Houston i Texas. Och i USA kan Lucy betyda mycket för att övertyga de ganska många som ännu tvivlar på evolutionen, tror Don Johanson. Men framför allt är det fördelarna, inte minst PR-värdet, för ett fattigt land som etiopien, som motiverar turnén, säger han. Etiopiens roll i mänsklighetens historia kommer att bli tydlig och landet får pengar till sina egna museer, säger Johanson, som säger sig ha fått veta att skelettet hanteras med största möjliga försiktighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".