Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2
Europa får många forskningsdollar jämfört med hur många euro som satsas i USA. Än så länge.

"Beklagligt om USA-pengar upphör"

Nu kommer reaktioner på varningar från chefen för amerikanska National Institute of Health, NIH, om att dra in USAs miljardstöd till europeiska medicinforskare.

NIH-chefen sa igår i Vetenskapsradion att han tycker att EUs regler diskriminerar USA och att amerikanska forskningspengar till Europa kan komma att dras in framöver om inte EU ändrar sig. För Sveriges del handlar det om 50 miljoner årligen, och det här oroar Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet.

– Det vore naturligtvis väldigt beklagligt. Det är ju inte så att svensk forskning hämtar hem jättemycket pengar från National Institute of Health, men de pengar som kommer där är väldigt viktiga för en del forskargrupper i Sverige, så det är klart att det vore väldigt beklagligt, tycker Peter Honeth.

Peter Honeth förstår att USA känner sig diskriminerat när man tillsammans med Australien och Kanada pekas ut som de tre länder som måste betala själva för att få vara med i EUs forskningsprogram. Han tycker också att det är ett problem att amerikanska National Institute of Health betalar 300 gånger mer pengar till europeiska medicinforskare än EU gör tillbaka även om det finns en del dolda poster i den här handelsbalansen som väger upp en aning.

Forskningsminister Lars Leijonborg har tidigare sagt att han är öppen för att ändra reglerna så att svenska Vetenskapsrådet ska få ge pengar till angelägen forskning i till exempel USA, vilket statssekreterare Peter Honeth nu tror kommer märkas i den forskningspolitiska propositionen nästa år:

– Ska de nationella forskningsprogrammen öppnas för forskare från andra länder? I något grundläggande avseende finns det mycket som talar för det, men det måste göras reciprokt, så att inte Sverige ensidigt gör det.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".