Människan förhistorisk utrotare

Flera så kallade massutdöenden av stora djur har inträffat genom jordens historia. Nu pekar arkeologiska utgrävningar, som svenska forskare gjort på den afrikanska ön Zanzibar, på att människan kan ha varit ansvarig, det hävdar en Uppsalaforskare.

– De här arterna har levt lyckligt i kanske 20.000 år innan människan kom, och det verkar som att utdöendena kom efter människans intåg, säger Jan Ekman som är professor i populationsbiologi vid Uppsala universitet. 

Att zebror och antiloper försvann på Zanzibar efter människans intåg för 6000 år sen passar enligt Jan Ekman in i ett globalt mönster.

Elefanter frösvann från Nordamerika
Efter det att aboriginerna kom till Australien för uppskattningsvis 50.000 år sen försvann en stor del av megafaunan, bland annat pungnoshörningar och flera stora kängurur.

Sammanlagt ett femtiotal arter i Australien dog ut. Orsaken var främst jakt säger Jan Ekman, och på samma vis utrotades de nordamerikanska elefanterna och kamelerna när indianerna kom för 13000 år sen.

Men det finns i både Australien och Nordamerika en levande debatt om det verkligen var människorna som utrotade de här djuren.

Oenig forskarkår
En forskarfalang menar att inte var människan utan klimatvariationer som utrotade megafaunan, och att det saknats bevis för att förhistoriska människor var kapabla att utrota djur.

Men nu hävdar Jan Ekman att benresterna som han grävt fram på Zanzibar tydligt indikerar att bland annat zebran försvann i takt med att jakten tilltog för 6000 år sen.

– Vi vet att de här har blivit ihjälslagna av människor, så här har vi ”the smoking gun”, säger Jan Ekman.   

                                                               

Hör mer om forskningen kring hur stora djur dött ut i förhistorien. Vetandets Värld idag, kl 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".