Bioteknik gör bröd av afrikanska sädesslag

Livsmedelsforskare vid SIK i Göteborg försöker utveckla möjligheten att baka bröd med afrikanska sädesslag.

Traditionellt äts sädesslagen sorghum och hirs som gröt och går inte att använda till ett fluffigt bröd. Samtidigt växer efterfrågan på bröd i Afrika, och man importerar vete för att kunna möta den.

Därför försöker göteborgsforskaren Mats Stading nu i samarbete med sydafrikaner hitta nya sätt att baka, så att de inhemska afrikanska sädesslagen också ska kunna användas till bröd.

Både sorghum och hirs tål torka bra och passar att odla i det afrikanska klimatet.

(SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".