1 av 2
En frisk Mario Capecchi i sitt laboratorium
2 av 2

Ett Nobelpris kan tära på den friskaste

Att få Nobelpriset innebär en extraordinär påfrestning. För årets medicinpristagare, Mario Capecchi, har tiden sen priset tillkännagavs gjort honom sjuk. Han ställde ändå upp på en intervju, när Vetenskapsradions Lena Nordlund kom på besök.

Mario Capecchi, en av årets medicinpristagare, var rejält sjuk, med hosta, feber och glansiga ögon, men ställde snällt upp på att bli intervjuad hemma. Annars är han trots sina 70 år nästan alltid på sitt Capecchi Lab, vid University of Utah i Salt Lake City.

Där har han sina 15000-20000 möss, med olika genförändringar, för att kunna studera vilka gener som hänger ihop med olika sjukdomar och med fosterutveckling. Det senaste projektet är att studera utvecklingshistora genom generna. Ett projekt som inte lär bli klart innan han fyller 90 år.

Han är den av årets vetenskapliga nobelpristagare som fått allra mest uppmärksamhet, men mindre för sin forskning, än för sin tragiska barndom när han levde som gatubarn i andra världskrigets Italien.

Men all uppståndelse med ibland upp till 40 intervjuer om dagen har stressat honom, säger hans fru Laurie Fraser, för Mario Capecchi är i vanliga fall tyst, eftertänksam och nästan blyg. De senaste veckorna har han pratat mer än han sammanlagt gjort i hela sitt tidigare liv, säger hon.

Stressen kan ha bidragit till att han blivit sjuk, för det är han nästan aldrig annars. Det i sin tur kan bero på hans livsstil. Denna 70-åring springer nämligen mellan 10 och 15 kilometer om dagen.

– En vältränad kropp är en förutsättning för att hålla hjärnan i trim, säger Mario Capecchi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".