1 av 2
2 av 2

Fuktskador i nya hus värre än väntat

En pågående rikstäckande kartläggning av fuktskador på nybyggda hus visar att läget är minst lika allvarligt som man befarade i våras när problemet fick stor uppmärksamhet.

Det handlar om många av de nya stora bostadsområden som byggts under 2000-talet med putsade fasader. Förmodligen kommer i princip alla husen att behöva åtgärdas eller specialövervakas.

– De inventeringar som är gjorda nu av oss och av andra skadeutredare har inte pekat på att våra farhågor skulle vara ogrundade, utan snarare pekat ut att det finns skador i väldigt många hus, säger Ingemar Samuelson på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som leder inventeringen.

Situationen värre än man trott
De förhoppningar som Ingemar Samuelson hade inför inventeringen, att skadorna man hade sett tidigare var undantag snarare än regel, de förhoppningarna har grusats.

Sen i somras går ett femtital specialutbildade skadeutredare runt i nybyggda områden i hela landet. De tar stickprov på hus där inga skador syns utanpå, men inuti fasadväggarna hittar de ofta fukt, mögel och röta.

Prestigebyggen drabbade
Det handlar om det kanske vanligaste sättet att bygga nytt på de senaste åren. En teknik som har använts i stora och prestigefyllda nybyggen som bland annat Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Väggarna består av ett regelverk av trä som kläs med isolering och sen beläggs med puts. Problemet är att det inte finns något luftskikt där fukten kan transporteras undan. Den fukt som tar sig in i otätheter vid dörrar och fönster, särskit när det blåser, blir alltså kvar.

Husen måste specialövervakas
I utredningen testar man också provväggar i ett labb för att se om det går att bygga fuktsäkert med samma teknik. Det svaret dröjer. Dröjer gör också en exakt uppgift om hur många hus som har byggts på det här sättet. Klart är dock att många av dem, troligen de flesta, måste åtgärdas eller specialövervakas, säger Ingemar Samuelson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".