Kometjakt skjuts upp

Uppskjutningen av rymdsonden Rosetta, som var tänkt att bli den första att landa på en komet, skjuts upp på obestämd framtid. Det meddelade den europeiska rymdstyrelsen ESA igår. Den Arianeraket som rymdsonden var planerad att skjutas upp med bedöms som alltför osäker för det här uppdraget.
Uppskjutningen av Rosettasonden har föregåtts av stor oro sedan en likadan raket, Ariane 5, exploderade efter starten den 12 december förra året och farhågor restes då inför möjligheten att hinna förbättra raketen i tid för Rosettas planerade uppskjutning nu om en vecka. Den tolv ton tunga raketen, med rymdsonden Rosetta, kommer nu bli stående en bra tid framåt, eftersom man nu, efter ESA:s beslut, missar det så kallade fönster som man var tvungen att passa för att hinna upp kometen Wirtanen. Sven Grahn, teknisk direktör på Svenska Rymdbolaget, menar att ESA:s beslut att avbryta uppskjutningen av Rosetta är klokt, men att det också ger bakläxa åt de tekniker som ansvarat för Arianeraketen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".