Raketkrasch hotar svensk månsatellit

Den helt svenskbyggda månsatelliten Smart-1 blir nu både försenad och fördyrad. Det är en konsekvens av problemen med Ariane-raketer.
I går stod det ju klart att rymdsonden Rosettas kometfärd fördröjs i upp till tre år. Och nu drabbas alltså också Smart-1, som skulle bli Europas första månfarkost. Det var tänkt att månsatelliten skulle skjutas upp med hjälp av en Ariane-raket i mars, men nu kan det dröja till september eller längre. Och blir förseningen ännu större är risken att hela projektet stoppas, säger projektledaren Giuseppe Racca. - Naturligtvis. Om uppskjutningarna med Ariane-5 inte återupptas inom ett år kan man tänka sig en sådan utgång. Projektet har kostat 900 miljoner kronor, och de extra kostnaderna till följd av förseningen blir nu det europeiska rymdorganet ESA:s bekymmer. Men även på Rymdbolaget i Solna förutser man negativa följder. Månsatelliten är Sveriges hittills största bidrag till europeisk rymdforskning. - Om det drar ut mer på tiden kan det bli svårt att hålla farten uppe i projektet, säger Joakim Kugelberg, systemingenjör. Vi kan få svårt att behålla konsulter som är involverade. Syftet med Smart-1 är att testa en annorlunda framdrivningsteknik för satelliter, en elmotor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".