Svensk biotekniksatsning räddad i sista stund

Sverige blir nu platsen för en stor satsning på att kartlägga alla proteiner i människans kropp. En satsning som höll på att försvinna utomlands, men som nu räddats kvar i landet.
Med 240 kronor miljoner kronor från Wallenbergsstiftelsen drar bioteknikprofessorn Mathias Uhlén vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm nu igång en totalkartläggning av alla proteinerna i människans kropp. Den i svenska forskningssammanhang närmast astronomiska summan pengar innebär att satsningen blir kvar i Sverige, efter att länge ha varit påväg utomlands. Projektet kommer att omfatta nio forskargrupper - sex i Stockholm och tre i Uppsala - som systematiskt ska beta av våra proteiner, en efter en. Ett arbete som förhoppningsvis ska resultera i ovärderlig ny information om grundläggande biolgiska processer, men också ge uppslag till nya, intressanta läkemdel som går direkt på orsaken till sjukdomen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".