Ny pusselbit i infertilitetsgåta

Amerikanska forskare har nu lyckats förklara varför befruktade ägg i vissa kvinnor aldrig lyckas fastna i livmoderväggen och utvecklas vidare till ett foster. Kunskap som kan leda till en ny diagnosmetod för att avgöra om en kvinna kan få barn eller inte.
Ett befruktat ägg har bara några få dagar på sig att fastna i livmoderväggen innan det sköljs vidare utan att ha resulterat i ett foster. Det inträffa ofta hos alla kvinnor, men hos vissa lyckas äggen aldrig få fäste. Och förklaringen, visar de amerikanska forskarna, kan vara en genetisk förändring hos dom här kvinnorna. En förändring som gör att livmoderväggen saknar en typ av fästmolekyler som äggen behöver för att greppa tag i vävnaden. - Kunskap som skulle kunna utvecklas till en ny diagnosmetod, kommenterar Ulrik Kvist, fertilitetsexpert på Karolinska sjukhuset i Solna. En metod som kan hjälpa dom kvinnor som har den här genetiska förändringen att få ett snabbt besked om dom kan få barn eller inte. Läs mer i: Science vol. 299 -17/1 2003
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".