Nytt snabbtest för pest

Forskare från Frankrike och Madagaskar har utvecklat ett snabbtest för att upptäcka pestsmitta - det rapporterar tidskriften the Lancet idag. Ett test som skulle kunna användas för att skydda sig mot pest som biologiskt stridsmedel.
Testet som består av en sticka som kan doppas i till exempel urin, blod eller saliv, tar bara 15 minuter och ska enligt forskarna ge ett tillförlitligt besked om patienten är smittad av lung- eller böldpestbakterier. Tillsammans med mjältbrand tillhör pest dom bakterier som anses kunna göra mest skada om dom användes som biologiska stridsmedel. Det nya snabbtestet, menar forskarna, skulle kunna bli ett effektivt sätt att tidigt upptäcka och begränsa effekterna av en möjligt bioterrorattack. Som naturligt spriden sjukdom är pesten idag begränsad, omkring 4000 människor främst i fattiga länder, dör årligen av sjukdomen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".